TELEFON:        031 505 777

E-MAIL:         info@onkoman.si

NASLOV:     Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan

Image Alt

onkoman.si

V Državnem zboru dogodek, posvečen ozaveščanju o raku

18. novembra 2019, sta predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan in predsednik Odbora za zdravstvo dr. Franc Trček sprejela in nagovorila predstavnike Združenja Europa Donna Slovenije, Slovenskega onkološkega Društvo za moške OnkoMan in Združenja EuropaColon Slovenija, ki so opozorili na pomen ozaveščanja, zgodnjega odkrivanja in takojšnjega učinkovitega zdravljenja rakavih obolenj.

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan se je uvodoma zahvalil vsem, ki delujejo na področju ozaveščanja o raku, zgodnjega odkrivanja bolezni in pomoči tistim, ki za rakom zbolijo, saj s tem opravljajo izredno pomembno delo. Lansko leto je bilo z rakom v Sloveniji diagnosticiranih več kot 15.500 ljudi, je dejal mag. Židan, kar pa ni le posledica delovanja zdravstvenega sistema, ampak tudi dejstva, da smo starajoča se družba in da je rak bolezen starejših. Ob tem je omenil tudi projekcijo, ki predvideva, da bo vsak drugi moški in vsaka tretja ženska, rojena po letu 2015, ki bodo živeli več kot 75 let, v svojem življenju zboleli eno od malignih oblik te bolezni. Zaskrbljujočim podatkom navkljub pa je predsednik Državnega zbora izrazil zadovoljstvo, da lahko Državni zbor z dogodki, kot je današnji, in nedavno ustanovitvijo Pododbora za spremljanje rakavih obolenj omogoči, da tej problematiki namenimo še več pozornosti.

Nato je spregovoril predsednik Odbora za zdravstvo dr. Franc Trček, ki je pozval k destigmatizaciji raka v družbi. Pododbor za spremljanje rakavih obolenj bo po njegovem mnenju med drugim služil kot način prinašanja vsebin s tega področja v Državni zbor. Izrazil je upanje, da bo pri tem aktivno sodelovala širša civilna sfera, predvsem pa, da bo zdravje kot vrednoto na prvo mesto – tako kot mnogo ljudi – znala postaviti tudi politika.

Predsednica Združenja Europa Donna dr. Tanja Španić je izrazila veselje, da v Državnem zboru gostujejo že peto leto zapored in da je bila z ustanovitvijo pododbora njihova pobuda izpred treh let uslišana tudi s strani politike. Dejala je, da bodo delo pododbora budno spremljali in prispevali svojo uporabniško izkušnjo v zdravstvenem sistemu. Dejala je, da rak postaja ključen problem v našem zdravstvu, saj je Slovenija na nezavidljivem četrtem mestu po umrljivosti v Evropi. Naši ključni skupni cilji morajo biti zato ohranjanje kakovosti vseh treh presejalnih programov, zagotavljanje najboljše diagnostike in zdravljenja ter spremljanja bolnikov, ne nazadnje pa – ko je bolezen premočna – tudi dostojnega poslavljanja.

Predsednik Društva Onkoman Gregor Pirc je predstavil Slovensko onkološko Društvo za moške OnkoMan, ki je bilo ustanovljeno leta 2016. Društvo ozavešča o rakavih obolenjih pri moških, jih opozarja o pomenu preventive in predvsem spodbuja, da pravočasno obiščejo zdravnika. Kljub pozitivnim rezultatom zdravljenja onkoloških obolenj je Gregor Pirc je izpostavil novoletne želje njihovega društva; mednje je uvrstil dostop do najkakovostnejšega zdravljenja za vse, skrajšanje čakalnih vrst in urološki simulator operacij, s katerim bi lahko dosegali še boljše rezultate.

Zbrane je na koncu nagovorila še predsednica Društva EuropaColon Ivka Glas, ki je izpostavila skupino obolelih, ki so še vedno pod veliko stigmo, in sicer oboleli za raki prebavil. Povedala je, da se je od ustanovitve združenja zaradi preventivnih programov obolevnost opazno zmanjšala, še posebej pri diagnostiki in zdravljenju raka debelega črevesja ter danke, pri nekaterih drugih oblikah raka pa je še vedno zelo visoka. Spomnila je, da 21. novembra obeležujemo svetovni dan raka trebušne slinavke, ko bo združenje predstavilo kampanjo SKUPAJ SMO V TEM!, s katero želijo slovensko javnost poučiti o znakih in simptomih raka trebušne slinavke.

***

Združenje Europa Donna Slovenije in Slovensko onkološko Društvo za moške OnkoMan sta pripravili foto silhueti ženske in moškega, namenjeni posameznikom, da se fotografirajo in na družbenih omrežjih objavijo svojo fotografijo v znak podpore preventivi ter zgodnjemu odkrivanju bolezni. Silhueti bosta za fotografiranje v preddverju velike dvorane na voljo do petka, 22. novembra 2019.