TELEFON:        031 505 777

E-MAIL:         info@onkoman.si

NASLOV:     Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan

Image Alt

onkoman.si

Tiskovna konferenca društva ob mesecu Movembru

BODI MOŠKI, SPREGOVORI!

Ljubljana, 5.11.2018 – Začel se je november oz. Movember. Čas, ko z rastjo brk osveščamo javnost in predvsem moške, o moških rakih prostate in mod, ter splošnem moškem zdravju. Seveda pa ne smemo pozabiti na ostale rake, kot so rak na pljučih, rak kože, rak črevesja…, ki so prav tako v porastu in terjajo našo pozornost.

Kot je poudaril Gregor Pirc, predsednik društva OnkoMan, smo moški navzven pravi frajerji in mačoti, znotraj pa šibki in mehki. Vsaj kar se obiska zdravnika tiče. “Ni problem splezati na najvišjo goro, ali rešiti mačka s strehe, ampak zdravnik je tisti, ki nas bo spravil v grob. Vem, da nas je strah bolečine in da se bojimo smrti, ampak strah je tudi ženske, pa gredo vseeno k zdravniku. In zakaj moški ne gremo k zdravniku? Ker če bi priznali, da imamo problem in da potrebujemo pomoč, bi priznali našo šibkost in nemoč, in v očeh naših otrok in družine bi izpadli slabiči. Ampak verjemite mi, da če bomo šli pravočasno k zdravniku, bomo v očeh družine in otrok večji frajerji, kot si sami mislite. Poiskati pomoč je znak moči, in ne nemoči.”

“Pa še nekaj je ključno,” je poudaril Pirc. “To je ODGOVORNOST. Zavedajte se odgovornosti, do družbe, sebe in najpomembneje do družine in otrok. Ni hujšega, če otrok ostane brez očeta, ali vnuk brez dedka.”

Moški obolevamo pogosteje kot ženske in tudi umiramo pogosteje kot ženske (55% – 45%). Tudi odzivni smo zelo slabo. Imamo odlične presejalne programe, DORO, ZORO IN SVIT, in če samo pogledamo SVIT, smo moški za 10% slabše odzivni kot ženske. Zelo pomembno pa je poudariti, da slovenska onkologija pozdravi že 60% bolnikov, in da nas v Sloveniji živi že okrog 100.000 pozdravljenih. “Verjamem, da lahko s skupnimi močni in odgovornostjo te številke še zvišamo, samo pamet dajmo v roke in naj nas naš ego ne povozi,” je še dejal Pirc. “Ker če imamo resen problem, bomo v vsakem primeru prišli k zdravniku. Samo, da ne bo prepozno. Zgodnje odkrivanje bolezni pomeni manj agresivno zdravljenje in večje možnosti za uspeh, ter posledično še veliko lepih dni preživetih z družino in prijatelji.”

Doc. Dr. Mirjana Rajer, spec. Onkolog, strokovna vodja društva pa je poudarila: »Fantje imajo res jajca, da so si upali stopit v javnost in povedati, imel sem raka, prebolel sem raka in sedaj sem u redu. Moški v Sloveniji obolevajo pogosteje in tudi umirajo pogosteje kot ženske. Tudi za evropskim povprečjem zaostajamo. Zato je delo fantov še toliko bolj neprecenljivo. Veliko je faktorjev za obolelost, ampak eden je pa še posebej za izpostavit, na katerega lahko vplivamo. To je, da odidemo k zdravniku pravočasno,« je še dejala.

Na tiskovni konferenci so predstavili tudi dogodke, ki se bodo odvili v novembru oz. Movembru (navajamo jih na koncu zapisa), še posebej pa so ponosni na dva provokativna oglasa, ki so jih posneli s pomočjo prijatelja, stand up komika Perice Jerkovića. Tudi sam je izpostavil, kako moški radi potlačimo problem in odlašamo z obiskom zdravnika. Sicer pa zelo rad dobrodelno sodeluje, sploh če gre za stvari, ki potrkajo na vest človeka in s katerimi lahko premaknemo zadeve na bolje.

Dogodek se je zaključil z osebno zgodbo podpredsednika društva Mateja Pečovnika.

Dogodki Društva OnkoMan:

  • 11. tiskovna konferenca OnkoMan, ob 10.10 uri v Fontani na Dunajski cesti 111a v Ljubljani
  • 11. sodelovanje na dogodku “Dan zdravja” v Ajdovščini, v organizaciji ZD Ajdovščina
  • 11. dobrodelna predstava stand up Brade v SiTi teatru, Društvo OnkoMan
  • 11. predavanje v Društvu študentov medicine Maribor – Dotik življenja – ob 18. uri
  • 11. sodelovanje na Movember teku na Prešernovem trgu v Ljubljani, v organizaciji Pulz šport; na Ljubljanskem gradu izobešen logotip društva
  • 11. sodelovanje na Movember licitaciji vin, v organizaciji Gibanja Movember
  • Predavanja po Sloveniji…
  • Predvajanje reklam