TELEFON:        031 505 777

E-MAIL:         info@onkoman.si

NASLOV:     Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan

onkoman.si

Simptomi, na katere moramo biti pozorni

 1. Nenavadna oteklina ali bula kjer koli na telesu

Ob pojavu kakršne koli otekline ali bule bodisi na modih bodisi na prsih je potrebno nujno in takoj k zdravniku na pregled. Prav tako pa morate biti pozorni tudi na otekline in bule, ki se pojavijo kjer koli na telesu. Pri tem ne smete spregledati otekline na vratu, pazduhah, trebuhu, v dimljah ali prsnem košu. Če simptomi po treh tednih in več ne izginejo, nujno obiščite zdravnika.

 

 1. Sprememba velikosti, oblike ali barve kožnega znamenja

Večina znamenj ostane nespremenjenih celo življenje. Nova znamenja, ki spreminjajo velikost, barvo ali obliko v samo nekaj tednih ali mesecih, so prekrita s krasto, krvavijo ali pa se iz njih cedi, pa so lahko tudi nevarna. Kožo si zato redno pregledujte in bodite pozorni na vsakršno spremembo, še posebej, če imate bledo ali pegasto kožo, ki na soncu hitro pordeči. Partnerja, sorodnika ali prijatelja prosite, naj vas vsake toliko pregleda na predelih, ki jih sami ne morete pregledati.

 

 1. Rana, ki se v nekaj tednih ne zaceli

Koža se zelo hitro celi, kar pomeni, da se mora običajna rana zaceliti v približno tednu dni. Če imate rano, ki se ni zacelila že več tednov, obiščite zdravnika, četudi ne čutite nikakršne bolečine.

 

 1. Razjeda v ustih ali na jeziku, ki v treh tednih ne izgine

Ustne razjede so pogoste, a običajno izginejo, saj se sluznica v ustih obnovi približno vsakih 14 dni. Če razjeda v treh tednih še kar ne izgine, obiščite zobozdravnika ali pa osebnega zdravnika.

 

 1. Kašelj in hripav glas, ki trajata dlje kot tri tedne

Kašelj in hripav glas sta simptoma prehlada. Po približno tednu dni običajno izgineta in sta povsem nenevarna. Če kašelj in hripavost trajata več kot tri tedne, se še stopnjujeta, v kašlju pa zasledite kri, nujno obiščite zdravnika. To je še posebej pomembno, če kadite ali ste nekoč kadili in če imate pogosto težave s pljuči in grlom.

 

 

 

 1. Težave s požiranjem in slaba prebava

Težave s požiranjem in prebavo povzroča ogromno bolezni, poleg tega pa so tovrstne težave povsem običajne po velikem, mastnem ali pikantnem obroku. Če simptomi trajajo dlje kot nekaj tednov, pojdite na pregled.

 

 

 1. Težave pri odvajanju urina

Pri moških so z leti težave z odvajanjem urina zelo pogoste. Najpogosteje se srečujejo z bolečinami pri uriniranju, težavami pri zadrževanju urina in pogostejšo potrebo po uriniranju. Te težave so navadno posledica povečane prostate, kljub temu pa so lahko tudi posledica raka prostate. Če imate torej tovrstne težave, ne odlašajte z obiskom pri zdravniku. Pri ženskah so za težave z odvajanjem urina najpogosteje sicer kriva vnetja sečil, a morate biti vseeno pozorni, če opazite, da morate pogosteje na malo potrebo in s težavami zadržujete urin.

 

 1. Kri v urinu

Če v urinu zasledite kri, v vsakem primeru obiščite zdravnika. Po navadi kri v urinu ni posledica raka, vendar pa je lahko znak kakšne resnejše in nevarnejše bolezni.

 

 1. Kri v blatu

Najpogostejši vzrok krvi v blatu so hemoroidi, ki nastanejo zaradi napenjanja pri odvajanju blata. Kri pa lahko povzroči tudi rak debelega črevesa, zato nujno na pregled!

 

 1. Pogostejša potreba po odvajanju blata, ki traja dlje kot šest tednov

Najpogostejši vzrok oslabljene prebave, pogostejšega odvajanja blata in diareje so želodčne bakterije in zastrupitev s hrano, ki pa ne trajajo več kot nekaj dni. Če imate tovrstne težave več tednov, je lahko to znak za resno obolenje črevesja. Rak debelega črevesa je najpogostejši pri starejših ljudeh, pri mlajših pa težave s črevesjem običajno povzročajo druge bolezni. Kakor koli že, obiščite zdravnika.

 

 1. Nepojasnjena izguba telesne teže in nočno potenje

Rahle spremembe teže so čisto običajne. Če ste izgubili telesno težo nenačrtno in ne da bi pazili na prehrano, pojdite na pregled. Če izgubo telesne teže spremlja tudi močno nočno potenje, je lahko to posledica različnih vnetij ali pa jemanja določenih zdravil, tako pri moških kot tudi pri ženskah. Nočno potenje je značilno tudi za ženske v menopavzi, vendar pa bodite pozorni, saj je nočno potenje tudi spremljevalec nekaterih oblik raka.

 

 1. Nepojasnjena bolečina, ki traja dlje kot štiri tedne

Bolečina je eden od načinov telesa, da nam sporoči, da je nekaj narobe. S staranjem bolečine postanejo vse pogostejše, kljub temu pa bodite pozorni na nepojasnjene bolečine, ki nastanejo nenadoma in ne izginejo v roku štirih tednov.

 

Vir: www.vizita.si