TELEFON:        031 505 777

E-MAIL:         info@onkoman.si

NASLOV:     Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan

Image Alt

onkoman.si

Krog življenja 2019

»Krog življenja«

Ravne na Koroškem, 25.5.2019 – Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan, je v sodelovanju z občino Ravne na Koroškemin pod častnim pokroviteljstvom župana dr. TomažaRožna organiziral projekt“Krog življenja”.

 

Začeli smo včeraj, 24.5.2019 v Grajskem parku na Ravnah na Koroškem ob 16.30 uri, s predstavitvijo ekip, da bi lahko ob 17. uri ob spremljavi harmonike štartali na 24-urno hojo. Začeli smo tudi s programom, in sicer so nam koroški strokovnjaki predstavili temeljnje postopke oživljanja.

Noč je bila hladna, mokra, pa kljub temu sproščena  z zvrhano mero dobre volje, saj smo kmalu zakorakali v soboto, kjer pa so nas že čakale stojnice sorodnih društev (ED, Limfom, Dobslo…), NIJZ, program Dora, Zora in Svit. Poleg stojnic pa smo imeli tudi pester program. O zdravi prehrani nam je predaval vrhunski strokovnjak dr. Feelgood (nutricist Mario Sambolec), NIJZ je predstavil program SVIT, dr. Tanja Španič, predsednica Europe Donne nam je predavala o preprečevanju raka in ozaveščanju nasploh, predstavili so se poklicni gasilci iz Raven na Koroškem s predstavitvijo reševanja, zaplesali pa so nam tudi simpatični otroci iz vrtca Solzice.

24-urno hojo smo zaključili ob 17. uri, ko smo vsi sodelujoči hodači, mimogrede nas je bilo 48, po prehojenih 1051 kilometrih prisluhnili govorom.

Najprej je spregovoril častni pokroviteljprojekta, župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen, ki je dejal: “Pokroviteljstvo dogodka s pomenljivim naslovom »Krog življenja« smo z veseljem sprejeli, saj se zavedamo pomena zdravja za vse in želimo aktivno pristopiti k osveščanju ljudi. Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan želi tudi naše občane seznaniti s tem, kako se z boleznijo soočiti, boriti in preživeti. Kako najti sogovornika, deliti izkušnjo in se kot človek človeku posvetiti z razumevanjem in dokazom, da se da živeti, in da je treba preživeti.

Na Ravnah bo od petka, 24.5., od 17. ure, do sobote, 25.5., do 17. ure, 24 ur neprenehoma potekala hoja, športno rekreacijska dobrodelna prireditev z zgledi ki vlečejo, saj so člani Društva OnkoMan tudi naši občani, ki so hkrati gonilna sila projekta, na kar smo ponosni in cenimo njihovo poslanstvo.

Delo društva, njihovo ozaveščanje, nudenje samopomoči, opozarjanje nsa problematiko v zdravstvu… je izjemno pomembno za vse naše občane, sploh pa tiste, ki so se morebiti prav zdaj znašli na tej poti preizkušenj, boja, najprej samega s sabo, nato terapijami in nazadnje že s potjo do Ljubljane, in tu želimo pristopiti na način, da ljudem in zainteresirani javnosti pokažemo izkustva tistih, ki so to pot že uspešno prehodili.”

Kot je poudarila Neda Hudopisk, dr. med., spec.javnega zdravja:Nacionalni inštitut za javno zdravja (NIJZ) je osrednja ustanova, katere glavni namen je proučevanje, varovanje in zviševanje ravni zdravja prebivalstva Republike Slovenije s pomočjo ozaveščanja prebivalstva in drugih preventivnih ukrepov. Akciji Krog življenja smo se pridružili, ker se zavedamo pomembnosti ozaveščanja ljudi o pomenu zdravja in lastni skrbi zanj, zdravem načinu življenja, hitrem prepoznavanju bolezni in s tem možnostjo za boljšo prognozo bolezni ter o pomenu udeležbe v preventivnih presejalnih programih.

Danes smo24 ur hodili v Krogu življenja, naš prispevek pa je bila tudi stojnica in predavanje, s čimer smo prispevali k večji skrbi za svoje zdravje, tako med splošnim prebivalstvom kot med sodelavci NIJZ.”

Matej Pečovnik, organizator projekta in podpredsednik društva pa je povedal:“V ta projekt sem šel z namenom, da se začne dobra zgodba, da se spregovori o bolezni, da se predstavi presejalne programe in društva na področju onkologije. Najpomembnejši razlog pa je, da se borcem, ki se trenutno borijo na oddelku dokaže, da je kar nekaj preživelih, ki po bolezni še vedno kvalitetno živijo in delajo stvari, ki so njim trenutno samo sanje. “Cool” projekti so zapisani v dnk OnkoMana in tisti na oddelku naj verjamejo, da bodo naslednje leto del Kroga življenja.”