TELEFON:        031 505 777

E-MAIL:         info@onkoman.si

NASLOV:     Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan

Image Alt

onkoman.si

KAJENJE IN ŽENSKO ZDRAVJE

Kar polovica kadilcev umre zaradi s kajenjem povezanih obolenj. Pričakovana življenjska doba je približno za 8 do 12 let krajša kot pri nekadilcu, ženska kadilka pa lahko živi izrazito manj kot nekadilka.

Kadilke tvegajo za trajno okvaro svojega zdravja veliko več kot moški kadilci. Ko zbolijo za pljučnim rakom, so vse veliko mlajše od enako obolelih moških in v povprečju kadijo 10 ali 20 let manj od moških, ko se rakavo obolenje razvije. Pomembno je tudi število pokajenih cigaret, za žensko je lahko usodna že manj kot škatlica dnevno. Zdravniki domnevajo, da moški očitno razgrajujejo strupene snovi hitreje in bolje kakor ženske, saj tudi pri uživanju alkohola ženske zbolijo za cirozo jeter bistveno hitreje. Žal tudi hitreje postanejo zasvojene s cigaretrami in težje se odpovedo tej navadi.

Kajenje lahko povzroča tudi rak ustne votline in grla, želodca, kože, ledvic, pojav levkemije. Pospešuje nastajanje ateroskleroze in srčno žilnih bolezni. V posebej veliki nevarnosti so ženske, ki kadijo in hkrati jemlje kontracepcijske tabletke, saj lahko doživijo možgansko kap. Kajenje predstavlja dejavnik tveganja za razvoj raka dojke in raka materničnega vratu.
Pri kadilkah se hitreje pojavijo gube na obrazu, zato pogosto izgledajo starejše kot so v resnici. Koža je tanjša in slabše prekrvljena.

Kajenje žel vpliva tudi na neplodnost tako pri ženskah kot pri moških. Pri aktivnih kadilcih je težave z zanositvijo mogoče zaznati kar 50% pogosteje kot pri nekadilcih. Cigaretni dim oziroma kemikalije v samih cigaretah pri ženski direktno vplivajo na jajčnike in hiter propad jajčnih celic. Zanositev je manj in tudi menopavza kot odpoved jajčnikov se lahko pojavi do 4 leta preje kot pri nekadilkah. Hitreje se pojavi hormonsko neravnovesje z vročinskimi oblivi, motnjami menstruacije, neplodnostjo in prehitrim staranjem. Strupi v cigaretah direktno okvajajo tudi notranjost jajcevodov, ki so potrebni za pravilno zanositev.

Kajenje pa ne vpliva samo na plodnost, temveč lahko povzroča težave tudi v nosečnosti. Vzročne povezave so med kajenjem ter spontanimi splavi, zaradi okvare jajcevodov je več izven materničnih nosečnosti, vnetij v nožnici ter prezgodnjih porodov. Več je zastoja rasti pri plodu, funkcija posteljice je izrazito okvarjena zaradi direktnih toksičnih vplivov cigaret. Zaradi prezgodnjih porodov ima novorojenček nezrela pljuča in posledično težave z dihanjem, v odrasli dobi pa pri takih osebah opazujejo povečan krvni tlak zaradi bolezni ledvic. Okvare ledvic so nastale v nosečnosti, ko je ženska kadila.

Večkrat se srečujem pri posvetu z nosečnico ko jo opozorim na kajenje in kako bo s tem škodovala svojemu nerojenemu otroku na odgovor: “Moja mama je tudi kadila pa sem jaz čisto v redu”. Sebe tako postavlja na prvo mesto in njeno obnašanje je nezrelo, egoistično. Morda katero od kadilk vseeno pretrese moj stavek: “Se zavedate, da bo kadil tudi vaš otrok?”  Menim, da se ljudje kadilci ne zavedajo dovolj, da bodo s pokajeno cigareto v nosečnosti usodno vplivali na celotno življenje svojega potomca do konca njegovega življenja. Imamo starši sploh pravico, da si lahko dovolimo tako nasilje nad nerojenim življenjem?

Primarij Darija Strah, dr. med., spec. ginekologije in porodništva