TELEFON:        031 505 777

E-MAIL:         info@onkoman.si

NASLOV:     Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan

Image Alt

onkoman.si

PIRC GREGOR, podpredsednik

Moje ime je Gregor Pirc in sem podpredsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan. Za rakom sem zbolel leta 1998 in tako začel novo življenjsko pot.

Kasneje, leta 2004 sem se včlanil v Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in začel delati kot koordinator skupine za samopomoč moškim, ki je takrat delovala v okviru društva. Bil sem član upravnega odbora in skupščine društva, sem pa tudi avtor več prostovoljnih projektov, s katerimi smo osveščali celotno slovensko populacijo. Poleg Društva onkoloških bolnikov Slovenije sem tudi član Europe Donne, Europacolon Slovenija, Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo  in Ustanove Mali vitez.

Leta 2016 pa smo se fantje odločili, da ustanovimo svoje društvo, ki bo osveščalo predvsem moške. Bili smo mnenja, da nas je preveč strah priznati, da imamo težave in potrebujemo pomoč, še posebej pa se izogibamo odgovornosti. Na tem področju močno zaostajamo za ženskami, ki so zelo dobro organizirane. To kaže tudi statistika, saj moški obolevamo in umiramo pogosteje kot ženske, pa tudi v presejalnih programih smo slabo odzivni.

Želimo si biti drugačni in predvsem provokativni v pozitivnem smislu. Upam in prepričan sem, da bomo s svojimi dejanji pripomogli k večji ozaveščenosti med moškimi, predvsem pa, da se končno izvalimo iz kalupa mačizma, ki vse prevečkrat poskrbi, da prepozno pridemo k zdravniku.