TELEFON:        031 505 777

E-MAIL:         info@onkoman.si

NASLOV:     Ajdovščina 1, 1000 Ljubljana, Slovenija

Slovensko onkološko društvo za moške OnkoMan

Image Alt

onkoman.si

ALI VESTE

Ali veste, da je v Sloveniji leta 2017 za pljučnim rakom je zbolelo 1.422 ljudi, od tega 927 moških in 495 žensk, umrlo pa je 1.187 ljudi, od tega 798 moških in 389 žensk. Zato bodite pozorni na znake pljučnega raka in ne čakajte na obisk zdravnika.

TIHI UBIJALEC

Pljučni rak (Register raka 2017) zajema 9,7 % delež vseh rakov in je pri moških je glede na pogostost na 3. mestu, pri ženskah pa na 4. mestu. Imenujemo ga tudi tihi ubijalec, saj se znaki bolezni lahko pokažejo zelo pozno. Zato bodimo še posebej pozorni in obiščimo zdravnika takoj, ko posumimo na nekaj neobičajnega.

NE ZANEMARIMO OBISKA PRI ZDRAVNIKU

Bodimo pozorni na glavne dejavnike, ki povzročajo pljučnega raka: kajenje, ki predstavlja kar 80-90% vseh pljučnih rakov, izpostavljenost rakotvornim snovem in dednost. Zelo pomembno je, da obiščemo zdravnika takoj, ko se pojavijo znaki, ki bi lahko nakazovali na pljučnega raka. Ti so: kašelj, težje dihanje, krvav izpljunek, nepojasnjena bolečina v prsih, ponavljajoče pljučnice, utrujenost, slabo počutje, hujšanje…

SPODBUDNO

Spodbudno: v zadnjih 20. letih se je preživetje pri pljučnem raku povečalo iz 10 % na 18 %, kar gre pripisati zgodnejši diagnostiki in napredku sistemskega zdravljenja. Povečajmo statistiko preživetja s samoopazovanjem in obiskom zdravnika.